Verwarming: hoe zit dat?

Om een woning te verwarmen is een warmteafgiftesysteem nodig. DIt systeem moet zo effectief mogelijk warmte afgeven om het verlies uit de woning te compenseren en in de warmtebehoefte per ruimte te voorzien. Lage temperatuur radiatoren en vloerverwarming zijn het best geschikt voor lage temperatuur verwarming. Met een vloerverwarmingssysteem kan ook worden gekoeld.

Er zijn verschillende mogelijkheden van warmteafgifte, maar wij gaan uit van radiatoren die op een cv-ketel zijn aangesloten. Verschillende types radiatoren:

Ledenradiator (ook wel kolomradiator)

Een ledenradiator (of kolomradiator) bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen (de leden of kolommen). Door deze platen is het oppervlakte bij een ledenradiator groter dan bij een paneelradiator. Hierdoor is het een sterke radiator die veel warmte vasthoudt en afgeeft.

Paneelradiator (ook wel plaatradiator)

De meest voorkomende soort radiator is de paneelradiator. Deze bestaat uit een gesloten plaat die is voorzien van verticale kanalen (ribbels). Door de ribbels wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator groter, zodat de radiator veel sneller opwarmt. Om het totale oppervlak voor warmteafgifte te vergroten, bestaat een paneelradiator vaak uit twee of drie platen. Soms worden dunne geprofileerde platen achter of tussen de platen gemonteerd, om de convectie te vergroten.

Designradiator

Veel huiseigenaren kiezen voor designradiatoren vanwege de esthetische upgrade van hun woning. Een designradiator kan zowel een paneel- als een ledenradiator zijn.

Convectorput

Sommige huizen hebben een zogenaamde convector (wat officieel geen radiator is). Het verwarmingselement wordt onder de vloer geplaatst en is dus niet zichtbaar. Het rooster in de vloer boven de convectorput dient wel vrij te blijven. Een convectorput is met name handig voor openslaande deuren.

Plintverwarming

Plintverwarming bestaat uit een koperen buis met daarop speciaal gevormde aluminium verwarmingslamellen. De plintverwarming wordt op de plint gemonteerd en is gemakkelijk toe te passen in alle bouwplannen – zowel in nieuwbouw- als ook in bestaande bouw.

Raamradiator

Lopen je ramen door tot aan de vloer, dan is een raamradiator een prima oplossing. Het is een ledenradiator die maximaal 20 centimeter hoog is en aan de vloer wordt bevestigd in plaats van aan een muur. Om de lichtinval minimaal te verstoren is de ruimte tussen de leden groter dan normaal.

Verticale radiator

Een verticale radiator is hoog en smal. Een dergelijke radiator wordt vaak gebruikt wanneer er geen ruimte is voor een horizontale radiator. Door de afwijkende maatvoering geeft een verticale radiator over het algemeen minder warmte af dan een normale radiator.

Vloerverwarming

In plaats van – of in combinatie met – radiatoren kun je ook kiezen voor vloerverwarming. Het warme water stroomt dan door buizen in de afwerkvloer, wat zorgt voor een heel gelijkmatige opwarming.

Forum 'Verwarming'

  • Alle discussies

  • Sorry, there were no discussions found.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.