1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. Koken
  8. /
  9. Wat zijn punten om...

Wat zijn punten om mee te nemen bij koken op inductie?

  • De minimumprijs van een nieuwe inductiekookplaat (met 4 kookzones) is ca. € 250,-. Afhankelijk van bijvoorbeeld het merk, meer zones en/of luxere functies kan dit bedrag oplopen tot ruim boven de € 1.000,-.
  • Bepaalde pannen (met een dunne bodem) werken niet op een inductiekookplaat. Pannen die langdurig op gas zijn gebruikt kunnen een kromme bodem krijgen, dit werkt dan mogelijk niet meer op een inductiekookplaat. Je kunt met een magneetje controleren of de pannen geschikt zijn voor inductie koken en kijken naar de symbolen op de  pan. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld bij de consumentenbond.
  • Wokpannen met een bolle onderkant werken niet op inductie. Er zijn prima alternatieven beschikbaar voor wokken op inductie.

Inductiekookplaten zijn er als op- en inbouw.

  • Er zijn lichte inductiekookplaten te koop die op een gewoon stopcontact kunnen werken met een gereduceerd vermogen van 60-70%. Deze geven wel minder warmte af en het koken zal langer duren.
  • Gebruik van een inductiekookplaat zal in combinatie met een wasmachine, oven, vaatwasser, e-boiler/cooker en andere grote elektrische verbruikers vaak niet lukken op een 25A, oftewel 1-fase, aansluiting.
  • Advies is om een 3-fasen aansluiting te overwegen, waardoor ook meer capaciteit beschikbaar komt voor toekomstig gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp. Via Liander is een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting mogelijk naar 3x25A (max 17 kW). De vaste netbeheerkosten blijven hetzelfde.  
  • Voor alleen het koken op inductie is verzwaring dus niet altijd nodig, maar als je mee gaat doen met het zonnewarmte-project komen er ook een warmtepomp en omvormer bij en zal vaak wel de zwaardere aansluiting van 3x25A nodig zijn.

cft-topic-template