Hoe goed moet mijn woning geisoleerd zijn om mee te kunnen doen aan het zonnewarmtenet?

Het streven is om alle woningen in de wijk zonnewarmtenet-ready te maken. Dat betekent dat je woning zodanig is aangepast, dat het in de koude weken van het jaar aangenaam kan worden verwarmd met 55°C radiator-warmte (in plaats van de standaard 80° of hoger). 55°C is een temperatuur die kan worden opgewekt door een warmtepomp zonder dat er te veel elektriciteit gebruikt hoeft te worden. Je kunt je woning zonnewarmtenet-ready maken middels drie ingrepen:

1) Isolatie tot schillabel C, in de meeste woningen is dat mogelijk met een goede uitvoering van ‘standaard’ maatregelen zoals:

  • Kieren en naden dichten;
  • Gevelisolatie zoals spouwmuur isolatie;
  • Dakisolatie en / of vloerisolatie;
  • Isolerend glas aanbrengen, zoals HR++ glas;

2) Warmte-terug-win (wtw) ventilatie;

3) Verhoogde radiator-afgifte capaciteit, bijvoorbeeld door een gewone radiator te vervangen door een convector-radiator.

Vaak zijn niet alle genoemde maatregelen nodig om toch 55°-warmtepomp-ready te worden. Het verschilt per woning. Pas als je woning zonnewarmtenet-ready is, heeft de aanschaf van een warmtepomp zin. Anders gaat de warmtepomp je simpelweg heel veel elektriciteit kosten.

Als een dergelijk maatregelenpakket (dus bovengenoemde isolatie, eventueel aangevuld met wtw-ventilatie en extra radiator-afgifte capaciteit) is toegepast, is de woning niet ‘nul-op-de-meter’, maar wel zonnewarmtenet-ready. Meestal bespaart dat al twee derde van je normale gasverbruik.

Meer weten?

In onderstaande paragrafen staat uitgebreide informatie over isolatie en ventilatie. Mocht je na het lezen daarvan nog vragen hebben of heb je behoefte om met

Lees verder »

Forum 'Isolatie en ventilatie'

  • Alle discussies

  • Sorry, there were no discussions found.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.