1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. CV-ketel
  8. /
  9. Besparen op het gasverbruik...

Besparen op het gasverbruik van de cv-ketel: hoe zit dat?

Snel en slim besparen kan door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen. Dit kan eenvoudig door het verwarmingsdeel omlaag te brengen van 80°C naar 55°C. Met de huidige relatief hoge wintertemperaturen zal de woning toch goed verwarmd blijven, terwijl er gas bespaard wordt. Let op: alleen de verwarmingstemperatuur wordt verlaagd, de warmwatertemperatuur voor badkamer en keuken moet op minimaal 60°C blijven staan.

Denk er ook aan om de radiatoren in de ruimten die niet regelmatig worden gebruikt dicht te draaien of laag te zetten.

Verlaag de aanvoertemperatuur

De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne CV-ketels is die temperatuur maximaal 80°C, en bij oudere modellen kan dat zelfs 90°C zijn. Het kost dan veel gas om die temperatuur te bereiken. Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot.

Heeft u normale radiatoren, dan is 55°C-65°C een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40°C en 50°C het beste. De CV stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.

Voor het tapwater is een minimale temperatuur van 60°C het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella.

Instellen verwarming temperatuur CV ketel

Met deze 3 tips lukt het vast:

  • Zoek op internet naar: ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’. Vaak staan op internet instructievideo’s waarin je snel en makkelijk ziet hoe je de instellingen aanpast.
  • Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: ‘aanvoertemperatuur, instellen, verwarmingstemperatuur’.
  • Heb je de handleiding niet meer? Kijk of je hem op internet kunt vinden, bijvoorbeeld op handleidingkwijt.com of gebruikershandleiding.com.

Lukt het met deze tips ook niet? Vraag dan een handige buur of cv-monteur om je te helpen.

Let op! Alleen temperatuur cv verlagen

Je verlaagt alleen de temperatuur van je verwarmingswater. Niet van je tapwater!

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60°C of meer worden verwarmd om legionella-besmetting te voorkomen.

Op sommige ketels worden plaatjes gebruikt voor de verwarming (CV) en tapwater. Je verlaagt dan alleen de temperatuur bij het CV-icoontje.

CV-ketel: hoe zit dat?

In de meeste huizen wordt de verwarming verzorgd door een CV-installatie. Deze bestaat uit een CV-ketel en radiatoren (afgiftesysteem). De temperatuur in een gemiddelde CV-installatie

Lees verder »

cft-topic-template