Wat is Zonnewarmte Ramplaankwartier?

Zonnewarmte Ramplaankwartier (voorheen SpaarGas) is de gezamenlijke zoektocht van bewoners in het Ramplaankwartier en de gemeente Haarlem om de wijk op een haalbare en betaalbare manier zoveel mogelijk aardgasvrij te maken. Dit kan door te zorgen dat we zelf de energie opwekken voor ons warme water en verwarming en door elektrisch te koken.

Er ligt een plan op tafel om dit te doen door stapsgewijs huizen te isoleren, uit te rusten met PVT-panelen (die elektriciteit opwekken én water opwarmen) en aan te sluiten op een wijkwarmtenet. Na de toekenning van een rijksbijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) in 2022 is de realisatie van dit plan begonnen.

Het plan is technisch en financieel goed onderbouwd door een groep onderzoekers onder leiding van de TU Delft en voldoet aan de uitgangspunten die Zonnewarmte en de gemeente Haarlem hebben geformuleerd:

  • Haalbaar en betaalbaar voor iedereen – goedkoper dan niets doen.
  • Goed voor het klimaat – nagenoeg geen CO2 uitstoot.
  • Comfort en waardevermeerdering – prettiger wonen in een woning die meer waard is.
  • Kant en klare oplossing – de deelnemer wordt zoveel mogelijk ontzorgd.
  • Eigen regie – met de wijk warmte opwekken, onafhankelijk van de grote energiebedrijven
De combinatie van geïsoleerde huizen, warmteopwek met PVT-panelen en een wijkwarmtenet met warmte- en koudeopslag noemen we het zonnewarmtenet.

Wat kun je nu al doen?

Vul een Huisdossier in en krijg een inschatting wat deelname aan het zonnewarmtenet financieel en praktisch betekent voor jouw woning. Teken de intentieverklaring: je bindt je nog nergens

Lees verder »

Forum 'Over Zonnewarmte'

  • Alle discussies

  • Sorry, there were no discussions found.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.