1. Zonnewarmte
  2. >
  3. Over Zonnewarmte
  4. >
  5. Wat is Zonnewarmte?
  6. >
  7. Wat is het zonnewarmtenet?

Wat is het zonnewarmtenet?

Het idee van het zonnewarmtenet is simpel: De bewoners in de wijk die meedoen worden leverancier én afnemer van hun eigen warmte. De warmte die de zon in de zomer levert slaan we op onder de grond. We gebruiken die warmte in de winter om onze huizen te verwarmen. 

In de warme maanden vangen we de warmte op met thermische-zonnepanelen (PVT-panelen). PVT-panelen hebben een dubbele functie: ze wekken niet alleen stroom op, maar kunnen ook water opwarmen. Dat warme water vangen we af en transporteren we via een wijkwarmtenet naar warmte- en koude opslagplekken (WKO’s), op ongeveer 100 meter diepte gelegen grondwaterlagen. In de winter halen we dit water, het is dan zo’n 18°C, weer omhoog en voeren het via het wijkwarmtenet weer naar je woning. Een geluidsarme warmtepomp die draait op de elektriciteit uit de PVT-zonnepanelen, verwarmt het water naar 55°C. Dat is voldoende temperatuur voor de centrale verwarming en warm douche- en tapwater.

©2022 Onno Beukenhorst

Wat kun je nu al doen?

Vul een Huisdossier in en krijg een inschatting wat deelname aan het zonnewarmtenet financieel en praktisch betekent voor jouw woning. Teken de intentieverklaring: je bindt je nog nergens

Lees verder »

Forum 'Over Zonnewarmte'

  • Alle discussies

  • Sorry, there were no discussions found.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.