1. Zonnewarmte
  2. >
  3. Deelnemen
  4. >
  5. Het Huisdossier
  6. >
  7. Huisdossier-Rekenmodule: Wat is de...

Huisdossier-Rekenmodule: Wat is de schilindicator/ woonwarmtevraag?

Het isolatieniveau van een woning wordt ook wel de ‘schilindicator’ of ‘woonwarmtevraag’ genoemd. In de Rekenmodule worden deze termen beiden gebruikt om het warmteverlies (in kWh/m²/jr) van de woning in uit te drukken. Hoe lager dit getal, hoe lager het warmteverlies.

Er is berekend dat een woning die wordt aangesloten op het buurtwarmtenet comfortabel warm kan worden als de woningschil is geïsoleerd tot ten minste 70 kWh/m²/jaar. Dit noemen we schilindicator 70 en is dus een maat voor het maximale warmteverlies per vierkante meter bij gemiddeld gebruik. Schilindicator 70 is grofweg vergelijkbaar met energielabel C, maar betreft alleen de isolatiegraad van de woningschil terwijl er voor het energielabel naar meer aspecten zoals ook de installaties wordt gekeken. Meer isolatie en/of het toepassen van warmte-terugwin-ventilatie leidt tot een lagere schilindicator. Een zeer goed geïsoleerde woning heeft een schilindicator van 50. 

De huidige schilindicator van jouw woning die in de Rekenmodule wordt getoond, is gebaseerd op de gegevens die in het Huisdossier bij de huidige situatie zijn ingevoerd. Je vindt de geschatte huidige schilindicator terug op het hoofdblad van de Rekenmodule. Wil je meer informatie over de berekeningen, ga dan naar bijlage 2 van de Rekenmodule. 

Tot slot: In de Rekenmodule kun je variëren met de beoogde schilindicator/ woonwarmtevraag wat invloed heeft op de uitkomsten. Lees hier verder over het personaliseren van de Rekenmodule.

Forum 'Huisdossier'

HomepageForumsDeelnemen: Huisdossier

  • Alle discussies

  • Sorry, er zijn geen discussies gevonden.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.