Zonnepanelen

Welke zonnepanelen zal ik kiezen?

Er zijn grofweg twee soorten zonnepanelen: PV-panelen en PVT-panelen.

Wil je zonnepanelen? Overweeg dan PVT panelen (deze wekken elektra én warmte op) in plaats van de gewone PV panelen (die wekken alleen electra op).
Of wacht op het definitieve 2022-aanbod, zodat we jouw wensen kunnen meenemen in de collectieve inkoop, en je kunnen ontzorgen.

PVT-paneel

PVT staat voor Photo Voltatisch en Thermisch. PVT-panelen hebben een dubbele laag.
De bovenste laag is de PV laag. Die wekt, voor dezelfde oppervlakte, 5-10% meer stroom op als een klassiek PV-paneel.
De onderste laag is de T laag, de Thermische laag. Daar zitten buisjes met warm water die worden opgewarmd door de zon.
Simpel gezegd kost een PVT-paneel 2x zoveel als een PV paneel maar wekt het 3x zoveel energie op.

-> Dit type is WEL nuttig voor het ZonneWarmteNet

PV-paneel

PV staat voor fotovoltaïsch. PV-panelen wekken alleen stroom op, dat zijn de bekende zonnepanelen die bijvoorbeeld ook op de Fablohal liggen.

-> Dit type is NIET nuttig voor het ZonneWarmteNet

Extra zonnepanelen naast PVT-panelen

Gemiddeld is per dak 12 m2 PVT nodig. Een installateur kan beoordelen of er voldoende dakoppervlak is om de PVT-panelen te leggen. Afhankelijk van de hoeveelheid dakruimte kun je: – de PV-panelen verkopen om ruimte te creëren voor de PVT-panelen – minder dan de begrootte 12 m2 PVT-panelen leggen. Het tekort kun je, zolang het wijknet er nog niet ligt, opvangen met de CV-ketel. Zodra het wijknet er wel ligt kan het tekort aan PVT-panelen mogelijk worden opgevangen door andere wijkbewoners die overcapaciteit hebben. Ten aanzien van dakkapellen: Er is ook een mogelijkheid om een dakkapel met daarin geïntegreerd het PVT-systeem te installeren. Die kan worden geplaatst in een bestaand schuin dak, zo creëer je gelijk extra woonruimte, of in plaats van een bestaande dakkapel.

Is mijn dak geschikt voor PV(T) panelen?

Afhankelijk van de ligging van de dakvlakken, de vrije ruimte en de schaduw op het dak wordt, in stap 1 van het SpaarGas project, door een professionele adviseur bekeken wat de mogelijkheden voor een specifieke woning zijn. Mocht er niet voldoende ruimte zijn, dan is een Zonkapel het overwegen waard. Dit is een ontwerp wat tijdens het onderzoek van ons project is ontwikkeld en biedt plaats aan 6 PVT panelen, is goed geïsoleerd en kan in veel gevallen ipv een bestaande kapel op de woning worden geplaatst.

Moet ik mijn panelen aanmelden bij de netbeheerder?

Nee, voor een particuliere woning is het niet noodzakelijk om PVT panelen bij de netbeheerder aan te melden. Wel is het noodzakelijk om dat bij de energieleverancier te doen. Doordat op bepaalde momenten energie wordt teruggeleverd aan het net zal saldering worden toegepast. Dit houd in dat de teruggeleverde energie (kWh) wordt verrekend tegen de ingekochte energie. De regering wil de subsidie voor het salderen afbouwen naar 0 in 2031. Dit is echter een wetsvoorstel wat nog niet is goedgekeurd.

Is mijn energiemeter geschikt voor teruglevering?

Bij het aanpassen van de elektriciteitsaansluiting naar 3 fasen zal de netbeheerder een nieuwe elektriciteitsmeter plaatsen. Dit is een slimme meter die geschikt is voor normaal en daltarief en ook voor leveren en terugleveren.Heb je bezwaar tegen automatische uitlezing door de netbeheerder dan heb je het recht om dat uit te laten zetten. Dan moet je natuurlijk wel zelf de standen doorgeven.

Mocht je nu al zonnepanelen hebben met een oude draaischijfmeter, dan gaat deze terugdraaien als je energie teruglevert aan het net.

Moet de groepenkast worden uitgebreid met een stroomgroep bij installatie van PV(T) panelen?

Het is verstandig om een aparte groep in de meterkast voor PV(T) panelen te maken. PV(T) panelen leveren altijd stroom als er licht op schijnt. je kunt ze uitzetten door de omvormer uit te schakelen, maar beter en veiliger is om een aparte groep te gebruiken. Volgens de wet is het verplicht om een aparte groep te gebruiken bij een vermogen boven de 600W.

Moet ik mijn opstalverzekering aanpassen na plaatsen PV(T) panelen?

Dit is afhankelijk van de verzekeraar. Meestal is een telefoontje genoeg om even te informeren of een “nagelvaste” installatie van PV(T) panelen op het dak onder de huidige verzekering valt.(nog geen content)

Is het mogelijk om PVT-panelen alleen voor de warmtevoorziening te gaan gebruiken? Wij hebben namelijk al een voorziening voor onze elektra.

Je huidige PV-panelen kunnen mogelijk gecombineerd worden met PVT-panelen als daar voldoende ruimte voor is op het dak. De elektriciteit van de PVT-panelen is bedoeld voor het verbruik door de warmtepomp.

Wij hebben al zonnedelen van ramplaan en nova, wat doe je daar dan mee?

Zonnedelen via de PV-panelen op de Fablohal en het Nova College kun je gewoon behouden. In het SpaarGas-scenario vraagt de warmtepomp ook elektriciteit. Deze kun je zelf opwekken met de PVT-panelen. De geproduceerde elektriciteit uit de PV-panelen en de PVT-panelen die je zelf niet nodig hebt, wordt teruggeleverd aan het stroomnet en wordt jaarlijks verrekend op je energierekening.

Wat is Zonkapel?

Het ZonKapel concept is nog in ontwikkeling, maar er zijn al een paar fraaie schetsen en ontwerpen gemaakt.
Het streven is om minimaal 12 m2 zonnepanelen op een dakkapel te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met 8 grote panelen van 1-bij-2-meter. en ruime dakkapel; gemiddeld 4,2 meter breed; met bovenop plek voor PVT-zonnepanelen; aan de binnenkant is plek voor optioneel extra ‘apparaten’ zoals boilervat en WTW-ventilatie.
De prijs, incl. installatie en afwerking, maar ZONDER de genoemde extra ‘apparaten’ ligt bij collectieve aankoop naar verwachting rond de €7500. Voordelen van een ZonKapel zijn:
– veel extra binnenruimte, ook aan de straatzijde (mits we groen licht krijgen van ‘schoonheidscommissie’ ivm energie-transitie)
– maakt energie opwek op het noorden mogelijk door de vlakke ligging van panelen bovenop de dakkapel
– korting en ontzorgen door grootschalige inkoop
– zonnepanelen worden daardoor visueel weggewerkt