Wat kan je nu al doen aan je woning?

Besparen op de energierekening

We hebben hieronder een aantal eenvoudige maatregelen op een rij gezet om te besparen op de energierekening. Deze maatregelen staan niet in de weg als je op een later moment gaat meedoen aan SpaarGas. 

 1. Laat je hr-ketel zuiniger werken 
 2. Warmte binnen houden 
 3. Verminder warmteverlies bij cv-leidingen
 4. Het dichten van kieren 
 5. De slimme douchekop
 6. Meer warmte uit je radiator halen
 7. Verlaag de temperatuur van de cv-ketel

Meer informatie over deze maatregelen vind je in de presentatie  ‘Zelf besparen in de woning’

Isolatie

Wil  je nu al wat grotere maatregelen (zoals isolatie, PV- of PVT-panelen, warmtepomp, andere radiatoren of vloerverwarming) treffen? Ons advies is om te wachten op het maatwerkadvies dat je krijgt aan het begin van je deelname aan SpaarGas. In dit advies worden alle stappen (link: deelname aan SpaarGas) meegenomen: isolatie, eigen opwek (PVT-panelen, warmtepomp) en aansluiting op het wijkwarmtenet. Zo weet je zeker dat de maatregelen die je treft de juiste zijn om mee te doen aan SpaarGas. Bovendien is dit voordeliger omdat je dan advies krijgt over financiering en je gebruik maakt van de collectieve selectie en inkoop. 

Kun je echt niet wachten, omdat je bijvoorbeeld nu al verbouwplannen hebt? Vraag een van de Energiecoaches die aangesloten zijn bij SpaarGas om een energiegesprek, zij kunnen daarin tips geven en meedenken. Ook adviseren we om bij zeker drie bedrijven een offerte aan te vragen, dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen. Voorbeelden van ervaren isolatiebedrijven zijn: Van de Bunt Isolatietechniek, Pluimers en Koston

Vraag een gesprek aan met een energiecoach

Vraag via onderstaand formulier een gesprek aan met een van de Energiecoaches. Zij kunnen daarin tips geven en meedenken.

Energielabel van je woning

Het energielabel geeft een schatting van de energieprestaties van de woning, die is gebaseerd op gegevens zoals type huis, grootte en bouwjaar. Het label is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Maar er zijn andere redenen om een energielabel aan te vragen voor je woning: Het kan de kosten voor verzekeringen verlagen, en je kunt er gunstigere voorwaarden voor je hypotheek mee krijgen.

Bij de aanvraag van een energielabel wordt er gevraagd om informatie over (onder andere) genomen isolatiemaatregelen, informatie over de cv-ketel en eventuele zonnepanelen, warmtepomp. Een goed hulpmiddel om de aanvraag voor te bereiden is een ingevuld huisdossier op www.ramplaankwartier.nl. Meer informatie over het aanvragen van een energielabel vind je hier.

Verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel

In januari en februari 2015 heeft elke woning in Nederland van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. In de praktijk kan je woning een energielabel hebben dat niet past bij de actuele energieprestaties van de woning. Heb je bijvoorbeeld recent de zolder geïsoleerd en een nieuwe cv-ketel aangeschaft, dan is het voorlopige label ‘verouderd’ en kan het beter zijn om een nieuw label aan te vragen. Die nieuwe label heet het definitieve energielabel.

Europese regelgeving schrijft voor dat een koper moet kunnen zien welk energielabel een woning heeft. Daarom moet de verkoper het definitieve label bij de overdracht aan een koper overhandigen. Een voorlopig label is dan niet voldoende.

Voorlopig label

Wil je wel graag weten wat jouw voorlopige energielabel is? Kijk hiervoor op Zoekuwenergielabel.nl. Heb je jouw label definitief gemaakt, dan is dat ook op deze website te vinden, maar dan met de vermelding ‘definitief’ erachter.

Definitief energielabel

Je kunt het definitieve energielabel aanvragen op Energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid, waarop je moet inloggen met je DigiD. Hierna kun je eventuele energiebesparende maatregelen die in jouw woning zijn genomen invullen en bewijs daarvan aanleveren (denk aan foto’s van je cv-ketel of een factuur van een isolatiebedrijf). Alles ingevuld? Dan kies je uit de lijst van aanbieders een erkend labeladviseur die jou een definitief label kan verstrekken. De kosten hiervoor variëren van enkele euro’s tot enkele tientjes. Het hele proces gaat schriftelijk en binnen enkele dagen na het invullen heb je het label in huis. Een afschrift daarvan verstrek je aan de koper.

Het energielabel is niet voor alle woningen verplicht. Voor monumenten geldt de verplichting bijvoorbeeld niet. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuw label aan te vragen. Het oude en het huidige energielabel blijven tien jaar geldig.

De SlimmemeterPortal

De schoonste en goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken. Om goed in beeld te krijgen waar de besparingskansen liggen is helder inzicht in je energiegebruik daarom heel belangrijk. De SlimmemeterPortal maakt het je heel gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een slimme meter.

Inzicht

SlimmemeterPortal.nl leest de gegevens over je energieverbruik (gas en elektriciteit) uit van de slimme meter en zet deze om in overzichtelijke grafieken, waardoor je inzicht krijgt in je werkelijke energieverbruik. Je  hebt dagelijks toegang tot je verbruiksgegevens die nauwkeurig -elektriciteit per kwartier en gas per uur- worden weergegeven. Je kan  jouw verbruik vergelijken met het normverbruik op basis van je huistype, de omgeving en het totaal van alle woningen die zijn aangesloten op SlimmemeterPortal. Teruglevering van elektriciteit, die bijvoorbeeld wordt opgewekt met zonnepanelen, wordt ook in de portal zichtbaar gemaakt. Ook je sluimerverbruik wordt zichtbaar.

De portal werkt onafhankelijk van uw energieleverancier en is eenvoudig in gebruik te nemen. Ga naar SlimmemeterPortal.nl voor informatie over de inschrijfprocedure. De overzichtelijke layout is gemakkelijk te bedienen en toont uw verbruiksgegevens uitgedrukt in euro’s of in kWh’s voor elektriciteit en in kubieke meters voor gas.

 • SlimmemeterPortal.nl staat garant voor de beveiliging van uw gegevens. De aanmeldprocedure bestaat uit een aantal stappen die daarvoor zorgen.
 • Gratis en geen verdere voorwaarden aan verbonden.
 • De slimmeportal.nl software is beschikbaar voor Mac, PC of tablet.
 • Een demoversie kun je bekijken door in te loggen op de website met e-mailadres demo@slimmemeterportal.nl en wachtwoord “demo123”.