Wat is Basis-isolatie en -ventilatie?

Wat is ' 55°-warmtepomp-ready ' basis-isolatie?

Het streven is om alle woningen in de wijk 55°-warmtepomp-ready te maken. Dat betekent dat je woning iets is aangepast, zodat het ook in de koude weken aangenaam kan worden verwarmd, middels 55° radiator-warmte (in plaats van de standaard 80° of hoger), opgewekt door een warmtepomp.
Pas als je woning 55°-warmtepomp-ready is, heeft de aanschaf van een warmtepomp zin. Anders gaat de warmtepomp je simpelweg gigantisch veel elektriciteit kosten.

Je kunt je woning 55°-warmtepomp-ready maken middels drie ingrepen:

 1. Basis-isolatie tot schillabel C, in de meeste woningen is dat mogelijk met een goede uitvoering van ‘standaard’ maatregelen zoals:
  • Kieren en naden dichten;
  • Gevelisolatie zoals spouwmuur isolatie;
  • Dakisolatie en / of vloerisolatie;
  • Isolerend glas aanbrengen, zoals HR++ glas;
 2. Warmte-terug-win (wtw) ventilatie;
 3. Verhoogde radiator-afgifte capaciteit, bijvoorbeeld door een gewone radiator te vervangen door een convector-radiator.

Vaak zijn niet alle genoemde maatregelen nodig om toch 55°-warmtepomp-ready te worden. Het verschilt per woning.
Hoe kom je erachter wat er nodig is voor jouw woning? Vraag een persoonlijk profiel aan via het contactformulier aan zodat een straatcoach je kan helpen met het invullen van je Online-huisdossier. Dan kunnen wij daarmee het 2022-aanbod samenstellen, zodat we jouw wensen kunnen meenemen in de collectieve inkoop, en je kunnen ontzorgen. Daarbij houden we rekening met de verschillen tussen de woningen. De één heeft dubbel glas uit 1995, de ander heeft 4 cm isolatie onder de vloer, enzovoorts.

Als een dergelijk maatregelenpakket (dus bovengenoemde isolatie, eventueel aangevuld met wtw-ventilatie en extra radiator-afgifte capaciteit) is toegepast, is de woning niet ‘nul-op-de-meter’, maar wel 55°-warmtepomp-ready. Meestal bespaart dat al twee-derde van je normale gasverbruik.
Pas daarna heeft het nut om ja CV-ketel in te wisselen voor een warmtepomp. Anders slurpt de warmtepomp simpelweg veel elektriciteit in de koude maanden.