Warmtepomp

Hoe kies ik de juiste warmtepomp?

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Kies voor een warmtepomp die ook nog bruikbaar is als het wijk-waternet er ligt.

Of wacht op het definitieve 2022-aanbod, zodat we jouw wensen kunnen meenemen in de collectieve inkoop, en je kunnen ontzorgen.

Wat is een warmtepomp?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘een warmtepomp hoe werkt dat?’, leggen we eerst uit wat een warmtepomp is. Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt.

De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier. De energie wordt namelijk voor een groot deel uit een van de volgende drie bronnen onttrokken:

  • Aarde
  • Buitenlucht
  • Buitenlucht + zon

Een warmtepomp gebruikt geen gas, lekker duurzaam dus! Helemaal als je de benodigde elektriciteit ook nog zelf opwekt met zonnepanelen. 

Warmte opwekken

Zoals je hebt gelezen kan de warmtepomp zijn energie uit verschillende bronnen onttrekken. Om een voorbeeld te geven, beschrijven we in dit blog hoe de warmtepomp zijn energie onttrekt uit het PVT-paneel.

Het PVT-paneel bestaat uit een zonnepaneel met daarachter een collector. In de collector stroomt zo’n 15 liter vloeistof. Deze vloeistof is een mengsel van water en glycol en warmt langzaam op doordat warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht onttrokken wordt. Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en draagt daar zijn warmte over aan het koudemiddel.  Hierdoor verdampt het koudemiddel wat in de warmtepomp zit. Deze damp gaat naar de compressor, maar alleen de damp is niet voldoende om de gewenste warmte te kunnen krijgen. Daarom stopt de warmtepomp extra energie vanuit het elektriciteitsnet in de compressor. Het gevolg hiervan is dat de druk wordt verhoogd en daardoor de temperatuur stijgt.

Aan de afgiftezijde van de warmtepomp loopt een relatief koude vloeistof, namelijk het water van het cv-circuit (meestal vloerverwarming) waardoor het koudemiddel condenseert en zijn warmte afstaat. En hierdoor heb jij een comfortabele temperatuur in huis! Het afgekoelde gas wordt door middel van het expansieventiel ontdaan van zijn druk en is vervolgens weer in de positie om opnieuw te verdampen. Het is dus een gesloten kringloopsysteem.

De werking van een warmtepomp bestaat dus uit de volgende 4 cyclussen:

  1. Warmte onttrekken uit de omgeving
  2. De temperatuur verhogen
  3. De warmte afstaan aan de woning
  4. De druk verlagen

Naast de warmte die wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning, verwarmt de warmtepomp ook het tapwater in het boilervat dat je kan gebruiken voor je douche of bad.

Omdat in de winter de buitenlucht gemiddeld zo’n 5°C is, heb je flink wat elektriciteit nodig om deze brontemperatuur op te hogen tot woonkamer-radiator-temperatuur.

-> Deze techniek is NIET nodig bij deelname aan het ZonneWarmteNet.

Water-water-warmtepomp

Een water-water-warmtepomp heeft géén ‘buiten-unit’ nodig. Het warmtenet levert bronwarmte van 15-20°C. Dus heb je heel wat minder elektriciteit nodig om deze brontemperatuur op te hogen tot woonkamer-radiator-temperatuur. Voor een gemiddelde woning (110m2 woonoppervlakte en basis-isolatie) kan deze electriciteit worden opgewekt door 12m2 zonnepanelen.

-> Voor het ZonneWarmteNet project is dit de juiste keuze.

Ingebouwd of los boilervat?

Het is handig om, als je warmtepomp hebt, ook een boilervat te hebben. Dat gebruik je dan voor bijvoorbeeld warm douche-water. Een belangrijke opdeling is: warmtepomp en boilervat gecombineerd in één installatie, of twee losse installaties. De voordelen van twee losse installaties zijn:

  • een losse warmtepomp pas op de plek waar nu een CV-ketel hangt; je hoeft dus geen muurtje uit te breken
  • een liggend boilervat past in de ‘knie’ of in de nok van een schuin dak, vaak loze ruimte.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt op stroom en haald de warmte uit de PVT panelen op je dak. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. De CV-ketel kan ook voor het warme water in de badkamer en keuken blijven zorgen. Ook kan je alvast op een boiler overstappen, waarbij de warmtepomp het warme water verzorgt. Als de warmtepomp te weinig warmte kan leveren (koud voor/najaar of winter) dan wordt de boiler elektrisch verwarmd.

Het instellen van de software van een warmtepomp

Het instellen van een warmtepomp en het instellen van de software moet door een specialist gebeuren. Doordat de regelkring van bron, pomp, kleppen en temperatuurwaarde goed op elkaar moetzijn afgesteld, is er veel keniis voor nodig. Doe dit niet zelf, maar laat het aan een specialist over.

Moet de groepenkast worden uitgebreid met een extra stroomgroep bij installatie van een warmtepomp?

Het SpaarGas project gaat er van uit dat er geen gas meer nodig is voor het verwarmen van de woning of het verzorgen van warm water. De enige plek waar dan nog gas gebruikt wordt is in de keuken voor koken.

Daarom moet daarvoor een inductie (elektrisch koken) kookplaat worden geïnstalleerd.

Ik maak mij zorgen over het lawaai van warmtepompen in de buurt.

Kunt u daar iets over zeggen? Ik woon ook pal naast de Blinkert en het RIBW. Komen daar extra zware warmtepompen?

Voor het project worden water-water warmtepompen gebruikt. In tegenstelling tot de veelvoorkomende lucht-water warmtepompen hebben deze geen buitenunit. Hierdoor wordt er buiten dus ook geen geluid geproduceerd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over geluidsoverlast in de buurt door de warmtepompen. Binnen de woning maakt de water-water warmtepomp geluid vergelijkbaar met een CV-ketel.

(nog geen url)