Warm water voor keuken en badkamer

Naast verwarming van de woning is er ook behoefte aan warm water voor badkamer en de keuken. In de eindfase van het SpaarGas project wordt de cv-ketel verwijdert en heeft de woning een boiler voor warm water nodig. De capaciteit van de boiler is gemiddeld 60 liter per persoon (bij 3 personen dus 180 liter).

Als het wijk warmtenet er nog niet is kan als tussenoplossing de cv-ketel nog voor de warmwatervoorziening worden gebruikt (hybride cv-ketel en warmtepomp).

Warm water in de keuken centrale boiler | decentrale boiler | heet/kokend water apparaat)

Als de afstand van boiler tot de keuken langer is dan 20 meter, kan gekozen worden voor een aparte warmwatervoorziening. Een close-in boiler (label A) van 10 liter is een een goede en goedkope keuze (170 euro excl. montage). Als alternatief kan een combikraan met warm en kokend water worden gekozen. Deze vervangt dan ook een waterkoker. De kosten voor een combi kraan bedragen 750 – 1200 euro (excl. montage).

Het is altijd belangrijk om de warmwaterleidingen goed te isoleren en regelmatig met 60 graden wordt doorgespoeld om legionellabesmetting te voorkomen.