1. Zonnewarmte
  2. >
  3. Techniek

Techniek

Elke woning die meedoet wordt geïsoleerd tot minimaal woningschil-label C. Er wordt een binnenunit waterwater-warmtepomp, PVT-panelen, een boilervat en een aansluitbox (afleverset) geïnstalleerd en er wordt een aansluiting gemaakt naar het wijkwarmtenet (zie afbeelding).

In de warme maanden vangen we de warmte op met de thermische-zonnepanelen (PVT-panelen). Dat warme water vangen we af en transporteren we via een wijkwarmtenet naar warmte- en koude opslag plekken (WKO’s), op ongeveer 100 meter diepte gelegen grondwaterlagen. 

In de winter halen we dit water, het is dan zo’n 18°C, weer omhoog en voeren het via het wijkwarmtenet weer naar je woning. Een geluidsarme warmtepomp die draait op de elektriciteit uit de PVT-zonnepanelen, verwarmt het water naar 55°C. Dat is voldoende temperatuur voor de centrale verwarming en voor warm douche- en tapwater.

zonnewarmtenet seizoenen
afbeelding ©2022 Onno Beukenhorst

Welke apparatuur heb je nodig in je woning?

Als het wijkwarmtenet er ligt en je woning is er op aangesloten, heb je geen cv-ketel meer nodig. Als je ook al elektrisch kookt, kan de gasaansluiting weg.De PVT-panelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp. 

Bijzonder aan de zonnewarmtemethode is dat er geen gas meer nodig is, maar ook nauwelijks meer elektriciteit dan je nu gebruikt.

zonnewarmte-installatie

Als de PVT-installatie samen met de warmtepomp in de woning is aangebracht, maar het warmtenet ligt nog niet in de straat, dan is mogelijk de cv-ketel nog nodig voor bijstook om de woning op de echt koude dagen te verwarmen. Dat wordt een hybride-situatie genoemd: de warmtepomp werkt dan samen met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt dan nog voor warm water voor douchen en slaat op hele koude dagen aan om de warmtepomp te helpen. In de hybride-situatie is het slim om ook al een boilervat te installeren, want dan benut je de gratis warmte van de PVT-panelen in de zomer. 

zonnewarmte-installatie hybride