Hoe ziet deelname er uit?

Deelname aan SpaarGas gebeurt in principe vijf stappen. Afhankelijk van je huis kan je deelname hier van afwijken, maar het doel is dat alle deelnemende woningen uiteindelijk voldoende geïsoleerd zijn, meedoen aan de warmteopwek, aangesloten zijn op het wijkwarmtenet en op termijn helemaal van het gas af kunnen.

Vijf stappen naar aardgasvrij

De eerste stap naar aardgasvrij kun je nu al zetten: het invullen van een huisdossier. Op basis van de ingevulde huisdossiers gaat SpaarGas op zoek naar partijen die professioneel maatwerkadvies geven. In dat advies wordt aangegeven wat het gewenste niveau van isolatie voor je woning is om mee te kunnen doen aan SpaarGas, hoeveel gas je daarmee bespaart en hoeveel geld je dat maandelijks scheelt. Zo weet je wat je isolatie-budget feitelijk is en krijg je advies over hoe je het kosteneffectief kan isoleren.

1. Voorbereiding

 • SpaarGas geeft een voorlopig advies op basis van het Huisdossier.
 • Een energie-adviesbureau geeft een professioneel maatwerkadvies over wat er nodig is om de woning voldoende te isoleren (2022).
 • SpaarGas organiseert advies over mogelijke financiering (subsidies, leningen) van alle stappen.

2. Isolatie, ventilatie.

 • Uitvoering van de noodzakelijke isolatie- en ventilatiemaatregelen.
 • Daarbij word je zoveel mogelijk ontzorgd: SpaarGas helpt bij de collectieve inkoop van isolatie en met het aanvragen van financiering.

3. Warmteopwek

 • Het verzwaren van de elektriciteitsaansluiting door de netbeheerder (Liander) naar 3-fasen voor het gebruik van de warmtepomp en de mogelijkheid van koken op elektriciteit.
 • Het installeren van PVT-panelen op het dak, een boilervat en warmtepomp in de woning. Het koppelen van de cv-ketel met de warmtepomp.

4. Warmteopslag

 • Installatie van de afleverset bij de woning voor gebruik van het wijkwarmtenet.
 • Aansluiting op het wijkwarmtenet.

5. Elektrisch koken, van het gas af

 • Overstappen op inductiekoken.
 • Het verwijderen van de CV-ketel en de gasaansluiting.

Als je deelneemt aan SpaarGas, neem je per stap een pakket met maatregelen af. De pakketten maken deel uit van het SpaarGas-aanbod en zijn hier omschreven. In alle stappen wordt je zoveel mogelijk ontzorgd. Door advies, financiering, inkoop, toezicht en onderhoud collectief te organiseren beperken we de hoeveelheid uitzoekwerk en organisatie die je er aan hebt, en maken we deelname haalbaar en betaalbaar. 

Als de PVT-panelen en warmtepomp zijn geïnstalleerd maar er ligt nog geen wamtenet in de wijk (stap 3), dan kun je nog geen gebruik maken van de voordelen van een volledig zonnewarmtenet met warmte- en koudeopslag. In het voor- en najaar haal je voldoende warmte vanaf je PVT-panelen om je woning mee te verwarmen. In de winter leveren je PVT-panelen te weinig warmte op en moet je dus ‘bijstoken’ met warmte uit het wijknet óf, zolang het wijknet er nog niet is, met gas. Zolang er nog geen wijknet ligt, is het daarom nog nodig om de cv-ketel te behouden als aanvulling op de PVT-panelen en warmtepomp, voor voldoende verwarming van het huis en warm tap- en douchewater. Die situatie noemen we hybride cv/PVT: Er liggen al wel PVT-panelen op het dak, en de cv-ketel wordt naast de warmtepomp nog gebruikt om pieken in de warmtevraag op te vangen. Aangezien in deze situatie de cv-ketel nog beschikbaar is voor leveren van warmte en warm tapwater is geen apart boilervat nodig.

Zodra je op het wijkwarmtenet bent aangesloten, een boilervat en afleverset zijn geïnstalleerd en elektrisch kookt, kan de woning van het gas worden afgesloten.

Ik wil graag zo snel mogelijk isoleren. Kan ik nu al beginnen of kan ik beter wachten op SpaarGas?

Als in het voorjaar van 2022 de beoogde PAW subsidie (van het Programma Aardgasvrije Wijken) doorgaat regelt SpaarGas professioneel energieadvies voor je woning. Als deelnemer betaal je zelf voor de isolatiemaatregelen in je woning. SpaarGas helpt bij de collectieve inkoop van isolatie en met het aanvragen van financiering. Zo wordt je als deelnemer ontzorgd en worden de kosten lager omdat we grootschalig kunnen inkopen. 

Daarom lijkt het ons in de meeste gevallen handiger om nog even te wachten als je van plan bent om je woning te isoleren. Zodra de PAW-subsidie doorgaat, starten we met het inkopen van maatwerkadvies voor de deelnemende woningen. In dat advies wordt aangegeven wat het gewenste niveau van isolatie voor je woning is om mee te kunnen doen aan SpaarGas, hoeveel gas je daarmee bespaart en hoeveel geld je dat maandelijks scheelt. Zo weet je wat je isolatie-budget feitelijk is en krijg je advies over hoe je het kosteneffectief kan inzetten. Overigens is het wel nodig dat je, om dat maatwerkadvies te kunnen krijgen, vooraf eerst je huisdossier zo goed mogelijk invult.

Ik overweeg zonnepanelen, maar SpaarGas gaat uit van PVT-panelen. Wat is wijsheid?

We adviseren om te wachten met het plaatsen van PV-panelen. Om aan het SpaarGas project deel te kunnen nemen is per woning ongeveer 12m2 dakruimte voor PVT panelen nodig. Als je dakruimte al wordt ingenomen door PV-panelen kan het zijn dat er onvoldoende dakruimte over is om mee te doen met SpaarGas. Het is daarom raadzaam om het maatwerkadvies af te wachten. In dat advies wordt aangegeven wat deelname aan SpaarGas voor jou woning gaat betekenen zodat je een goede beslissing kunt nemen. Voor huizen die al PV-panelen hebben kijken we naar mogelijke terugkoop-regelingen, zodat de PV-panelen kunnen worden weggehaald om dakruimte vrij te maken voor PVT-panelen. De planning van het SpaarGas project is afhankelijk van externe partijen (gemeente, financiers, politiek). Ook zijn er nog onzekerheden over de subsidies en leningen die nodig zijn om het project mogelijk te maken. We verwachten dat we op zijn vroegst in april 2022 kunnen beginnen met de maatwerkadviezen per woning, de noodzakelijke eerste stap van deelname aan SpaarGas. Het plaatsen van PVT-panelen zal niet eerder dan medio 2022 beginnen.

Kan ik zelf de volgorde bepalen naar aardgasvrij?

De stappen naar duurzame warmtevoorziening staan in een logische volgorde. Stap 1 (Voorbereiding) is sowieso het startpunt van je deelname, het Huisdossier en het maatwerkadvies zullen bepalend zijn voor hoe je deelname eruit zal komen te zien. Op basis van het maatwerkadvies kan in situaties worden afgeweken van het stappenplan. 

Als je deelneemt aan SpaarGas en de stappen doorloopt, neem je per stap een pakket met maatregelen af. De omschrijving van de pakketten staat hier. Ook wordt daar uitgelegd welke aanpassingen aan de volgorde mogelijk zijn. Oftewel: welke routes naar aardgasvrij je kunt nemen.

Ik heb geen ruimte voor installaties in mijn woning, kan ik meedoen?

Onderdeel van stap 1 (zie hierboven: vijf stappen naar aardagsvrij) zal er een maatwerkadvies worden gemaakt waarin duidelijk wordt hoe deelname aan SpaarGas er voor jouw woning uit zal komen te zien. Tijdens het schouwen van de woning voor dit maatwerkadvies zal ook de ruimte voor de installatie van nieuwe apparaten worden bekeken. Voorbeelden waar mogelijk ruimte te vinden iszijn de huidige ruimte van de CV-ketel, in de nok van het dak, en onderaan het knieschot bij een schuin dak. Ook is een Zonkapel een mogelijkheid om extra ruimte te creëren.

Ik woon in een monumentaal pand, hoe zit het met vergunningen?

De gemeente ontwikkelt in de loop van 2022 een duurzaam erfgoed loket. Die zullen hierover adviseren. Zodra het duurzaam erfgoed loket is opgezet zullen wij de wijk daarover informeren via de nieuwsbrief en hier een link plaatsen naar de pagina van het loket op de gemeente website.