Elektrisch koken

Koken op inductie is makkelijk, eenvoudig in onderhoud en een goede stap op weg naar een gasvrije woning. Daarvoor is wel een 3-fasen elektriciteitsaansluiting in de woning nodig.

Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductie kookplaat. Dat is niet gek, want koken met een stekker heeft de toekomst. Het is makkelijk, veilig en schoon.

Overstappen op elektrisch koken – wat is een goed moment?

Je kunt ook al eerder overstappen op gasloos koken, daarvoor hoef je niet te wachten op de komst van het ZonneWarmteNet in de wijk.
Als je fornuis nog niet aan vervanging toe is, dan kun je het voorlopig nog houden.
In theorie kun je ook t.z.t. overstappen op gasloos verwarmen via het ZonneWarmteNet maar wel blijven koken op gas. Echter, je gasverbruik voor het koken wordt dan relatief duur omdat je wel het hele vastrecht-bedrag blijft betalen.

Bij koken op inductie moeten de volgende punten worden meegenomen:

  • De minimumprijs van een nieuwe inductiekookplaat (met 4 kookzones) is 280 euro. Afhankelijk van meer zones en/of luxere functies kan dit oplopen tot 975 euro.
  • Bepaalde pannen (met een dunne bodem) werken niet op een inductiekookplaat. Pannen die langdurig op gas zijn gebruikt kunnen een kromme bodem krijgen, dit werkt dan niet meer op een inductiekookplaat. Je kunt met een magneetje controleren of de pannen geschikt zijn voor inductie koken of kijk naar de symbolen op de bodem van de pan.
  • Wokpannen met een bolle onderkant werken niet op inductie. Er zijn prima alternatieven beschikbaar voor wokken op inductie.

Inductiekookplaten zijn er als op- en inbouw.

  • Er zijn lichte inductiekookplaten te koop die op een 1-fase aansluiting kunnen werken met een gereduceerd vermogen van 60-70%. Deze geven wel minder warmte af en het koken zal langer duren.

  • Gebruik van een inductiekookplaat zal in combinatie met een wasmachine, oven, vaatwasser, e-boiler/cooker en andere grote elektrische verbruikers niet lukken op een 25A 1-fase aansluiting.

  • Advies is om te kiezen voor een 3-fasen aansluiting, waardoor ook meer capaciteit beschikbaar komt voor toekomstig gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp. Via Liander is een verzwaring van de electriciteitsaansluiting mogelijk naar 3x25A (max 17 kW). 

     

 
Aanvraag 3-fasen aansluiting via Liander

In een eerdere nieuwsbrief hebben wij aangegeven dat Liander in het Ramplaankwartier op dit moment geen kosten rekent voor een 3-fasen elektriciteitsaansluiting omdat wij als renovatiewijk werden aangemerkt. Dit blijkt niet juist te zijn. De kosten van 347,51 euro worden nu wel in rekening gebracht.

Wij hebben via diverse kanalen contact gezocht met Liander en zij kunnen ons op dit moment geen uitsluitsel geven wat de status is van onze wijk.

De procedure voor het aanvragen via https://www.mijnaansluiting.nl/home is dat er altijd een bedrag van 347,51 euro voor de aanpassing wordt genoemd omdat dit een landelijk platform is waarmee meerdere netwerkbedrijven werken. Na de aanvraag volgt dan een offerte van Liander met de voorwaarden en de kosten. Mocht je daar geen gebruik van willen maken, dan kun je op dat moment kosteloos annuleren.

Het is vervelend dat de status van renovatie wijk niet door Liander kan worden bevestigd en er daardoor toch kosten in rekening worden gebracht. Wij blijven proberen hier een duidelijk antwoord over te krijgen.

Als ik wil koken op inductie, moet er dan een extra stroomdraad worden aangelegd en aangesloten op de groepenkast?

Omdat een inductiekookplaat 4500 to 7200 watt aan vermogen vraagt is een aparte groep in de meterkast nodig, daarop wordt een leiding naar de keuken geïnstalleerd waar een speciaal aansluitpunt voor de inductiekookplaat op aan wordt gesloten. Door het hoge vermogen moet de woning ook op een 3 fasen kabel worden aangesloten door de netbeheerder Liander).