CV-ketel

In de meeste huizen wordt de verwarming verzorgt door een CV installatie, deze bestaat uit een CV-ketel en radiatoren (afgiftesysteem). De temperatuur in de gemiddelde CV-installatie zal tussen de 65 en 85 graden celsius liggen. Het SpaarGas project gaat uit van 55 graden door de radiatoren. Bij een voldoende geïsoleerde woning en normale radiatoren moet dat voor voldoende warmte in de woning zorgen. Bij erg oude radiatoren kan het nodig zijn om deze vervangen. Dit wordt in de eerste stap van het SpaarGas project onderzocht tijdens de inspectie van de woning door een professionele adviseur.

Om zelf alvast te controleren of de woning goed geïsoleerd kan de CV-ketel op 55 graden worden gezet. Daarmee bespaar je nu al op gas.

Wat is een goed moment om de CV-ketel te vervangen?

Je kunt het beste wachten op de collectieve aanpak. dus op het 2022-Aanbod.

Is je ketel nu al aan vervanging toe?

Deelname aan het wijkwarmteplan betekent dat we geen hybride ketels zullen (hoeven) gebruiken, maar 100% warmtenet-gevoedde warmtepompen. Dus adviseren wij niet om nu tijdelijk een hybride CV-ketel / warmtepomp aan te schaffen.

Een goede, zuinige CV-ketel is meestal na 4 of 5 jaar ‘terugverdiend’. Ook proberen we (een deel van) de economische restwaarde ter vergoeden als we over enkele jaren als wijk grootschalig overgaan op warmtepompen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillen in type CV ketels.

Type

Water >  38 gr

Water > 60gr

Label water

Huis grootte in m2 / m3

Vermogen in kW

Label warmte

Prijsindicatie

CW 3

9-11 l/min

5-6 l/min

A

< 100 m2/ 250-425 m3

6-17

A++

€ 1400-1600

CW 4

12-14 l/min

7-8 l/min

A

< 150m2 / 425-625 m3

18-22

A++

€1800-2000

CW 5

17-20 l/min

9-11 l/min

A

< 200 m2 / 625-900 m3

25-35

A++

€1900-2200

Warmtebehoefte regelen per ruimte (comfort)

In plaats van het hele huis te verwarmen op basis van de temperatuur in de woonkamer, kun je ook kamers of zones apart van elkaar verwarmen. Dit levert extra comfort en soms ook energiebesparing. Bijvoorbeeld omdat je alleen de werkkamer verwarmt, zonder dat je de woonkamer ook meestookt.

Dit kan met sommige cv-ketels en met kleppen in de verwarmingsbuizen in combinatie met een of meerdere extra thermostaten. Zo houd je 2 of meer ruimtes, onafhankelijk van elkaar, op de gewenste temperatuur met één cv-ketel.

Zo’n zoneregelset vereist wel een extra investering. Een installateur kan vertellen of een bepaalde cv-ketel voor zo’n systeem geschikt is. Er is ook een moderne manier, die in bijna elk huis kan worden toegepast: een slimme thermostaat die je uitbreidt met slimme radiatorknoppen.

Waterzijdig inregelen

Met waterzijdig inregelen verdeel je het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren of de vloerverwarming. Hierdoor verwarm je ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken.

Met dit klusje kun je volgens brancheorganisatie Techniek Nederland 10 tot 20 procent op je gasverbruik besparen. Vaak kan na het afstellen de temperatuur van de cv-ketel ook nog eens omlaag. Dan krijg je het alsnog warm in huis en werkt de ketel efficiënter. 

 

Een installateur is 3 tot 4 uur bezig om het verwarmingssysteem in een woning goed in te regelen. Dat kost tussen de €300 en €500. Stel dat je een gemiddeld energieverbruik hebt (3.250 kWh stroom en 1.480 m³ gas), jaarlijks ongeveer €1.850 kwijt bent aan energie en uitgaat van een besparing van 10%, dan heb je deze investering in 2 tot 3 jaar terugverdiend.Met waterzijdig inregelen streef je naar een perfect temperatuurverschil tussen de aanvoer- en retourleiding. De ideale verhouding tussen die twee leidingen is 0,8. Dat betekent dat als het water in de aanvoerleiding een temperatuur van 60 graden heeft, het water in de retourleiding 48 graden moet zijn. (48/60 = 0,8). Het temperatuurverschil geeft de radiator als warmte af aan de ruimte.

Besparen op het gasverbruik van de cv-ketel

Snel en slim besparen kan door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen. Dit kan eenvoudig door het verwarmingsdeel omlaag te brengen van 80 graden naar 55 graden. Met de huidige hoge wintertemperaturen zal de woning toch goed verwarmd blijven, terwijl er gas bespaard wordt. Let op: alleen de verwarmingstemperatuur wordt verlaagd, de warmwatertemperatuur voor badkamer en keuken moet op minimaal 60 graden blijven staan.

Denk er ook aan om de radiatoren in de ruimten die niet regelmatig worden gebruikt dicht te draaien of laag te zetten.

Verlaag de aanvoertemperatuurZuinige cv ketel. bekijk de top 5 zuinige cv ketel...

De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne ketels is die temperatuur maximaal 80 graden, en bij oudere modellen kan dat zelfs 90 graden zijn. Het kost veel gas om die temperaturen te bereiken. Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. 

Heeft u normale radiatoren, dan is 55-65 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 50 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. 

Voor het tapwater is een minimale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella.

Instellen verwarming temperatuur CV ketel

Met deze 3 tips lukt het vast: 

  • Zoek op internet naar: ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’. Vaak staan op internet instructievideo’s waarin je snel en makkelijk ziet hoe je de instellingen aanpast.Cv-ketel afstellen: professioneel advies | Consumentenbond
  • Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: ‘aanvoertemperatuur, instellen, verwarmingstemperatuur’.
  • Heb je de handleiding niet meer? Kijk of je hem op internet kunt vinden, bijvoorbeeld op handleidingkwijt.com of gebruikershandleiding.com.

Lukt het met deze tips ook niet? Vraag dan een handige buur of cv-monteur om je te helpen.

Let op! Alleen temperatuur cv verlagen

Je verlaagt alleen de temperatuur van je verwarmingswater. Niet van je tapwater! 

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of meer worden verwarmd om legionella-besmetting te voorkomen. 

Op sommige ketels worden plaatjes gebruikt voor de verwarming (cv) en tapwater. Je verlaagt dan alleen de temperatuur bij het cv-icoontje.