28 januari 2020 – verslag ZonneWarmteNet presentatie

Ruim 275 wijkgenoten bij de ZonneWarmteNet-presentatie

In het Ramplaankwartier loopt een project van bewoners waarin de gemeente partner is en de TU Delft onderzoekspartner. Het projectteam SpaarGas heeft een voorstel ontworpen voor een duurzaam en lokaal warmtesysteem, het ZonneWarmteNet. Dinsdag 28 januari presenteerde het projectteam het voorstel. De opkomst was groot, ruim 275 wijkbewoners waren aanwezig; sommigen konden er zelfs niet meer in omdat de zaal bomvol zat. Een grote meerderheid van de aanwezigen gaf steun aan de vervolgstappen.

Bomvolle zaal geeft groene kaart - foto: Jurriaan Hoefsmit Bomvolle zaal geeft groene kaart – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

ZonneWarmteNet – de kern

De wijkgenoten luisterden in de gymzaal van de Beatrixschool naar de plannen hoe het Ramplaankwartier als eerste wijk warm en comfortabel kan worden zonder gas. Projectleider Eelco Fortuijn legt het idee van het ZonneWarmteNet simpel uit: “De warmte van de zon in de zomer wordt opgeslagen onder de grond en gebruikt in de winter om de huizen te verwarmen. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen. Daarvoor hebben we straatcoaches.”

Robbert Berkhout – de wethouder

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. De gemeente helpt in het zoeken van de beste oplossingen per wijk en betrekt bewoners. Dit SpaarGas-project in het Ramplaankwartier is een uniek voorbeeld; het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente én de wijk. Halverwege 2020 kiest de gemeenteraad wijken die als eerste worden geholpen met gasvrije plannen. Ramplaankwartier is een bijzondere wijk; vrijwel alle wijkbewoners die ik bij de bijeenkomst sprak hebben al isolatie, zonnepanelen of iets anders duurzaams gedaan of zijn dat van plan. Er is al een goede duurzame bodem gelegd met het eerste collectieve zonnestroomdak op de Fablohal in de wijk.”

Sabine Jansen – de techniek

Onderzoeker Sabine legde uit hoe ze, vanuit haar werk bij de TU Delft, de techniek en optimalisatie van het ZonneWarmteNet heeft onderzocht. Ook legde ze de werking uit van warmteopwek door PVT-zonnepanelen in de lente, zomer en herfst. Dat warme water vangen we in de zomer af en transporteren we via een wijk-warmtenet naar vijf Warmte Koude Opslagplekken (WKO): smalle buizen, 150 meter recht naar beneden. Onderin die buizen bewaren we onze warmte in een opgewarmde grondwaterlaag. In de winter halen we dit water weer omhoog, het is dan zo’n 18°C. Via het wijk-warmtenet komt het bij je woning. Een geluidsarme warmtepomp in je huis maakt daar dan 55°C van. Die warmtepomp draait overigens op de elektriciteit die je met dezelfde PVT-zonnepanelen opwekt. Daarmee wordt onze warmtebehoefte (huisverwarming en warm douche- en tapwater) energie-neutraal.

Peter Bon – isoleren

Om aan te sluiten op het lokale warmtesysteem moeten woningen geïsoleerd zijn. Straatcoaches geven tips hoe je haalbaar en betaalbaar kunt isoleren. Isoleren is altijd een goed idee, je bespaart energie en woont comfortabeler. Maar hoe doe je dat? Wijkbouwmeester Peter: “We hebben al in straten een straatborrel gehad waarbij we elkaar vroegen ‘hoe heb jij je huis geïsoleerd?’. Dat is niet alleen interessant en zinvol om te doen, maar ook nog eens erg leuk.” Ook legde hij uit waar de Bespaarbon van €50 euro aan kan worden besteedt. Hij riep geïnteresseerden op om zich aan te melden als straatcoach om bewoners te helpen hun online-huisdossier in te vullen en tips te krijgen voor het juist isoleren van de woning.

Eelco Fortuijn – de kosten

Eelco Fortuijn legde uit dat deze optie (PVT opwek en ZonneWarmteNet in de wijk) niet alleen als goedkoopste maar ook als duurzaamste uit de bus is gekomen. Onder voorbehoud van gestaag stijgende aardgasprijzen (2 a 3% per jaar) en goedkope lening (1 a 2% rente) aan de nog op te richten Warmte Coöperatie.

Sam de Guchteneire – de gemeente

Sam van gemeente Haarlem legde uit dat de gemeente volledig onderdeel is van dit project, SpaarGas is een gezamenlijk initiatief van de gemeente én de wijk. De gemeente zoekt mee naar de beste oplossingen en hoe we dat in de praktijk kunnen realiseren.

Vragen uit de zaal

Uit de zaal kwamen allerlei vragen. Een groot deel daarvan kon worden besproken en Eelco vertelde dat op de website een lange lijst staat met veelgestelde vragen en antwoorden staat. Ook nodigde hij wijkgenoten uit om vragen te e-mailen naar info@ramplaankwartier.nl.

Groene kaart

Bijna de complete zaal gaf door het opsteken van groene kaarten aan dat het SpaarGas team de steun heeft voor de vervolgstappen. Daarnaast gaf een grote meerderheid van de aanwezigen aan het positief vinden om later dit jaar door de gemeenteraad als startwijk te worden gekozen.

Hoe nu verder?

De komende tijd wordt in veel straten een ‘straat event’ gehouden, waar straatcoaches de buren helpen om hun online-huisdossier in te vullen. Met die informatie kunnen we dan weer verder met het verduurzamen van de wijk en het voorbereiden van het ZonneWarmteNet.

Borrel

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.

Bedankt!

  • Mechtild en Merlijn, van De Warmte Transitie Makers, voor het leiden de avond;
  • Team van De Blinkert voor het verzorgen van de koffie en thee, die op koffie-karretjes naar de Beatrixschool was gereden;
  • Ronald, concierge van de Beatrixschool, voor ondersteuning, de zaal en de techniek;
  • En vooral: dank aan alle aanwezigen voor jullie komst, betrokkenheid en de vele goede vragen!

 

Wethouder Robbert Berkhout - Foto: Merlijn Borneman Wethouder Robbert Berkhout – Foto: Merlijn Borneman

 

Het SpaarGas kernteam - foto: Jurriaan Hoefsmit Het SpaarGas kernteam – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

SpaarGas kernteamlid Peter Tromp - foto: Jurriaan Hoefsmit SpaarGas kernteamlid Peter Tromp – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

ZonneWarmteNet presentatie - foto: Jurriaan Hoefsmit Presentatie ZonneWarmteNet – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

SpaarGas projectleider Eelco Fortuijn - foto: Jurriaan Hoefsmit SpaarGas projectleider Eelco Fortuijn – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

Vragen uit de zaal - foto: Jurriaan Hoefsmit Vragen uit de zaal – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

SpaarGas kernteamlid Sam de Guchteneire (gemeente Haarlem) - foto: Jurriaan Hoefsmit SpaarGas kernteamlid Sam de Guchteneire (gemeente Haarlem) – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

Wijkbouwmeester Peter Bon - foto: Jurriaan Hoefsmit Wijkbouwmeester Peter Bon – foto: Jurriaan Hoefsmit

 

Onderstaande presentatie werd 28 januari 2020 getoond 

SpaarGas Presentatie 28-01-2020 - gif

Onderstaande flyer werd vooraf deur aan deur verspreid in de wijk

Spaargasflyer28jan2020-page-001 Spaargasflyer28jan2020-page-002

 

gerelateerde artikelen